Jak správně a ekologicky čistit laminátové podlahy

  

vileda-supermocio-microfibre-and-cotton-mop (3).jpg

Pokud máte rádi vzhled dřeva, určitě oceníte výhody laminátové podlahy. Je to vynikající volba pro svou odolnost, cenovou výhodnost a vzhled, který věrně napodobuje přírodní dřevo. Aby však laminátová podlaha vypadala co nejlépe a dlouho vám také vydržela, je nezbytné ji správně čistit a udržovat.

Jak správně čistit laminátovou podlahu

Laminátové podlahy jsou oblíbenou volbou díky své odolnosti a snadné údržbě. Aby však vypadaly co nejlépe, je nezbytné vědět, jak podlahu správně čistit.

Nejlepší způsob, jak se o tento typ podlahy starat

K čištění laminátové podlahy budete potřebovat koště s měkkými štětinami nebo prachový mop, kbelík s teplou vodou a mikrovláknový mop. Vyhněte se drsným chemikáliím a abrazivním čistícím prostředkům, protože by mohly nenávratně podlahu poškodit.

  1. Podlahu zameťte nebo vytřete suchým mopem, abyste odstranili drobky a další volné nečistoty.
  2. Do kbelíku s vodou přidejte malé množství bílého octa nebo jemného saponátu.
  3. Ponořte mop do připraveného roztoku a dobře jej před použitím vyždímejte. 
  4. Čistěte podlahu pohybem tam a zpět, ideálně po směru položených desek.
  5. Mop často oplachujte v čisté vodě a vždy jej důkladně vyždímejte. Podle potreby vodu také vyměňte. Záleží jak moc byla podlaha zašpiněná.
  6. Nakonec vytřete podlahu čistou vodou, nebo použijte vodu s pečujícím přípravkem a nechte na vzduchu zcela uschnout.

Je vhodné použít pro čištění páru?

Jednou z častých otázek je, zda je možné na laminátovou podlahu použít páru. Určitě se vyhněte silným parním mopům a napařovacím přístrojům, protože nadměrná vlhkost může tento materiál poškodit.

Čištění párou se nedoporučuje, protože vysoké teplo a vlhkost mohou způsobit deformaci, bobtnání nebo dokonce oddělování laminátu. Místo toho se zaměřte na šetrné metody a zvolte raději vlhký mop s jemným čistícím roztokem určeným speciálně pro tento typ podlahy. 

Jak přírodně čistit laminátové podlahy

Pokud dáváte přednost přírodním čisticím prostředkům, můžete použít obyčejný ocet. Ten povrch účinně vyčistí a vydezinfikuje. Zároveň pohlcuje pachy a vytváří přirozený lesk bez toho, aby se podlaha klouzala.

V lahvi s rozprašovačem smíchejte stejný díl vody a bílého octa. Lehce rozprašujte roztok na podlahu a vytírejte ji vlhkým, ale ne mokrým mopem. Pokud je podlaha více znečištěná, nalijte 2-3 dcl octu přímo do kýble s vodou. Nakonec podlahu ještě vytřete čistou vodou s menším množstvím octa. 

Proč investovat do čištění?

Ať už se rozhodnete pro čištění jemným čisticím prostředkem na laminátové podlahy, nebo zvolíte přírodní cestu, pravidelná péče zajistí, že vaše podlahy zůstanou v bezvadném stavu a budou vám dlouho sloužit. Investice do kvalitních čisticích prostředků vám tak ušetří peníze za novou podlahu.

Pokud hledáte vysoce kvalitní čisticí prostředky, zvažte Vileda. Naše řada čisticích prostředků na podlahy je navržena tak, aby byl proces čištění účinný a efektivní a pomohl vám trvale dosáhnout zářivě čistých laminátových podlah.


 

a brand of FREUDENBERG