Nejlepší způsob, jak umýt okna

     

Stocksy_txp3da6cc01Nah300_Large_347441344.jpg

Při údržbě čistého a přívětivého prostředí domova hrají čistá okna klíčovou roli. Podpoří estetický vzhled vašeho domova a umožní, aby jej zaplnilo přirozené světlo. Ať už řešíte venkovní stranu oken nebo zjišťujete, jak nejlépe umýt jejich vnitřní stranu, máme pro vás tipy a triky, které vám pomohou najít nejlepší způsob, jak na mytí oken.

Jak umýt vnější stranu oken

Mytí vnější strany oken může být náročné, zejména pokud je obtížné se k ní dostat.

Tady máte návod, jak na mytí vnější strany oken:

  • Připravte si materiál: Kromě stěrky budete potřebovat kbelík, čisticí roztok, hrubý kartáč nebo houbu a robustní žebřík.
  • Připravte čisticí roztok: Smíchejte teplou vodu a několik kapek prostředku na nádobí.
  • Umyjte okno: Namočte hrubý kartáč nebo houbu do mýdlové vody a otřete okno kruhovým pohybem, přičemž věnujte zvláštní pozornost jakýmkoli odolným skvrnám.
  • Setřete to: Začněte shora a táhněte stěrku dolů po okně v přímé linii. Po každém setření otřete stěrku čistým hadříkem, abyste předešli šmouhám.
  • Vysušte okraje: Pomocí hadříku z mikrovlákna osušte zbývající vodu podél okrajů okna.

Tipy, jak mýt vnitřní stranu oken

Čištění vnitřní strany oken je trochu jednodušší, ale musíte se zaměřit na detaily. Tady máte pár nejlepších tipů pro čištění oken:

  • Připravte si materiál: Budete potřebovat čisticí roztok (na bázi octa nebo přímo čistič oken), utěrky z mikrovlákna a měkkou houbu.
  • Odstraňte prach: Začněte tím, že otřete prach na rámu okna a parapetu, aby se na čisté sklo nedostaly nečistoty.
  • Použijte správný čisticí roztok: Pokud chcete umýt okna efektivně a tak, aby vám na nich nezůstaly šmouhy, můžete použít roztok na bázi octa. Smíchejte stejné díly bílého octa a vody v rozprašovací láhvi.
  • Otřete, jako byste psali písmeno „Z“: Nastříkejte roztok na sklo a otřete jej pomocí hadříku z mikrovlákna, jako byste psali písmeno „Z“. Tato technika zajistí, že otřete celý povrch a nezůstanou vám na oknech šmouhy.
  • Osušte čistým hadříkem: Nakonec vytřete okna dosucha čistým suchým hadříkem z mikrovlákna, abyste odstranili zbývající vlhkost nebo šmouhy.

Tipy na mytí oken

Mytí oken se může zdát jednoduché, ale je snadné udělat chybu. Tady uvádíme několik nejlepších způsobů, jak umýt okna a zajistit, aby byla naprosto čistá:

Jak umýt okna, aby na nich nezůstaly šmouhy?

Pokud nechcete, aby vám na oknech zůstávaly šmouhy, zkuste je mýt následujícím způsobem:

  • Vyberte si ten správný čas: Vyhněte se mytí oken za horkého slunečného dne, protože teplo může způsobit, že čisticí roztok příliš rychle vyschne a vzniknou šmouhy. Zvolte buď den, kdy je zataženo, nebo se do mytí oken pusťte brzy ráno či pozdě večer.
  • Na kvalitním vybavení záleží: Investujte do vysoce kvalitních utěrek z mikrovlákna a dobré stěrky, abyste minimalizovali riziko vzniku šmouh.
  • Správná technika: Sklo stírejte vždy v jednom směru, buď vodorovně nebo svisle, abyste případné šmouhy snadněji spatřili a odstranili.

Je možné mýt okna octem?

Ano, okna můžete mýt octem. Jedná se o vynikající přírodní prostředek, protože jeho kyselost pomáhá uvolnit nečistoty a špínu, takže vaše okna budou lesklé a beze šmouh. Jak uvádíme výše, směs bílého octa a vody v poměru 1:1 tvoří účinný čistící roztok. Můžete také přidat několik kapek éterických olejů, jako je citron nebo levandule, k zamaskování pachu octa.

Shrnutí

Váš domov bude působit přívětivěji, když budete mít čistá okna. Ať už umýváte vnější stranu oken pomocí spolehlivé okenní stěrky nebo udržujete čistotu vnitřních oken pomocí roztoku na bázi octa, tyto tipy ohledně nejlepšího způsobu, jak umýt okna, vám pomohou dosáhnout nejlepších výsledků. Řekněte sbohem šmouhám a užívejte si krásně čistý výhled!

Jdeme na to? Objevte řadu vysoce kvalitních čisticích prostředků na stránkách Vileda a postarejte se tak o zefektivnění a zpříjemnění úklidu vaší domácnosti!

a brand of FREUDENBERG