Tipy na úklid kuchyně: checklist

  

kuchyn_big.png

Úklid kuchyně možná nepatří k vašim oblíbeným činnostem, ale uvidíte, že díky správnému postupu a vhodným pomůckám bude mnohem snazší a zábavnější. Ať už jste zkušený profesionál nebo úplný zelenáč, díky našemu checklistu (který najdete na konci článku) se snadno vypořádáte s každičkým koutem kuchyně a hned se můžete pustit s větší chutí do vaření.

Co vám nesmí chybět při úklidu kuchyně

Než se pustíte do čištění různých povrchů v kuchyni, ujistěte se, že máte po ruce správné přípravky a pomůcky:

  • Univerzální čisticí prostředek
  • Odmašťovač
  • Prostředek na mytí nádobí
  • Utěrky z mikrovlákna
  • Kartáč na čištění nebo houbička
  • Ocet
  • Jedlá soda

Úklid kuchyňské linky

Než se dostanete k checklistu, začněte tím, že si přečtete několik tipů k čištění kuchyňské linky a její součástí.

Čištění kuchyňských skříněk 

Nejprve vyndejte vše ze skříněk ven. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete uklízet shora dolů. Nejprve otřete horní skříňky vlhkým hadříkem nebo houbičkou namočenou v teplé vodě a prostředku na mytí nádobí a poté přejděte ke spodním skříňkám. Na odolné skvrny si připravte pastu z jedlé sody a vody. Nakonec vše otřete suchým hadříkem a důkladně osušte. 

Tip: Pomocí jedlé sody a vody dokážete vyčistit velkou část domácnosti.

Dvířka škříněk

Nastříkejte na dvířka skříněk univerzální čisticí prostředek a otřete je hadříkem z mikrovlákna. Věnujte zvláštní pozornost úchytkám a lemům, kde se hromadí nečistoty a špína.
 
Utěrky z mikrovlákna můžete bez obav používat na kuchyňský nábytek, ale pozor na nečistoty, které se na nich mohou držet a působit jako abrazivní částice. Proto nezapomeňte na jejich pravidelné čištění.

Čištění pracovní desky 

Použijte jemný čisticí prostředek nebo univerzální čisticí prostředek na otření kuchyňské pracovní desky. V případě odolných skvrn nebo usazené mastnoty sáhněte po směsi jedlé sody a vody a poté povrch jemně vydrhněte houbou nebo kartáčem. Poté plochu důkladně opláchněte a osušte čistým hadříkem. 

Čištění jídelního stolu

Čistý jídelní stůl je zásadní pro udržení pořádku a příjemného prostoru pro jídlo a setkávání. Utřete stůl každý den vlhkým hadříkem, abyste odstranili drobky a vylité tekutiny, čím také zabráníte vytváření odolných usazenin. Použijte šetrný čisticí prostředek zředěný vodou na odolné skvrny a postižené místo jemně vydrhněte.

Jak vyčistit dřevený stůl 

Dřevěný kuchyňský stůl stačí každý den otřít vlhkým hadříkem, abyste odstranili drobky a rozlité tekutiny. Nepoužívejte agresivní chemikálie, které by mohly poškodit jeho povrch. Jednou týdně stůl přeleštěte speciálním přípravkem na dřevo nebo směsí olivového oleje a octa, abyste mu dodali lesk. 

Jak čistit podlahu v kuchyni

Podlaha v kuchyni je vystavena značnému namáhání. Chodí po ní mnoho lidí a často se na ni rozlévají tekutiny a různé nečistoty. Proto je pro zachování vzhledu a hygieny kuchyně nezbytné její pravidelné čištění. 

Čištění dlažby

Vysajte nebo zameťte smetákem podlahu v kuchyni, abyste odstranili volné nečistoty. Poté podlahu vytřete teplou vodou s jemným čisticím prostředkem pomocí kvalitního mopu. Na odolné skvrny použijte kartáč nebo hrubou stranu houbičky. 

Čištění spár na podlaze

Smíchejte jeden díl octa a vody v lahvi s rozprašovačem. Roztok nastříkejte na spáry a nechte několik minut působit. Vydrhněte spáry zubním kartáčkem nebo speciálním kartáčkem na spáry a poté je opláchněte vodou. 

Jak na mytí dřezu a trouby

Umyvadlo vydrhněte směsí jedlé sody a octa a poté důkladně opláchněte. Z trouby vyjměte rošty a vyčistěte je odmašťovacím prostředkem. Vnitřní prostor a dvířka otřete vlhkým hadříkem. 

Čištění sklokeramických povrchů

K odstranění odolných skvrn a mastnoty ze sklokeramických desek použijte speciální čisticí prostředek na sklokeramické desky. Stačí nanést čisticí prostředek a otřít desku měkkým hadříkem. Můžete také vyzkoušet přírodní metodu pomocí octu nebo jedlé sody.

Jak udržet kuchyňské utěrky a hadříky čisté

Chcete-li udržet kuchyňské utěrky a hadříky čisté a bez bakterií, pravidelně je perte v horké vodě s pracím prostředkem. Dosáhnete tím delší životnosti hadříků.

Můžete také používat multifunkční hygienické utěrky s antibakteriální úpravou. Méně bakterií také znamená méně zápachu a větší svěžest. Chcete-li docílit úplné čistoty, přidejte do praní dezinfekční přípravek.

Checklist na úklid kuchyně


Plocha

Postup čištění

Kuchyňské skříňky

Vyprázdněte skříňky, otřete je mýdlovou vodou a osušte

Dvířka skříní

Nastříkejte univerzální čisticí prostředek, otřete, osušte

Kuchyňská linka

Čistěte jemným čisticím prostředkem nebo univerzálním čisticím prostředkem

Jídelní stůl

Denně otírat vlhkým hadříkem, jednou týdně leštit

Pracovní desky v kuchyni

Nastříkejte univerzální čisticí prostředek, vydrhněte, opláchněte, osušte

Dlažba v kuchyni

Zametejte, vytírejte teplou vodou se saponátem

Spáry na podlaze

Postříkejte octovým roztokem, vydrhněte, opláchněte

Kuchyňské utěrky a hadříky

Perte v horké vodě s pracím prostředkem

Uvidíte, že udržet kuchyň v čistotě a pořádku bude díky checklistu a snazší. Zařaďte tyto tipy do své úklidové rutiny a udržujte si zářivou kuchyni, ve které je radost vařit, setkávat se a bavit se.

a brand of FREUDENBERG