Účinný úklid s ohledem na přírodu: Jak vyčistit domácnost pomocí octu a sody

  

Wooden_floor_feet_hand_1186281224.jpg

Jedlá soda a ocet jsou dvě základní ingredience, které by neměly chybět v žádné domácnosti. Tyto přírodní čisticí prostředky jsou nejen účinné, ale také šetrné k životnímu prostředí. V tomto článku se zaměříme hlavně na použití jedlé sody, která je skvělým pomocníkem při čištění různých povrchů a předmětů ve vaší domácnosti.

Podívejte se s námi na 10 užitečných tipů a triků, jak efektivně využít sílu jedlé sody a octu při úklidu v kuchyni, koupelně i obýváku.

Část I: Kuchyň

Jak vyčistit myčku octem a sodou

V myčce se mohou šířit nepříjemné pachy a usazovat nečistoty. Chcete-li nádobí důkladně vyčistit, nasypte do prázdné myčky šálek jedlé sody a spusťte krátký mycí cyklus. Poté do myčky nalijte šálek octa a spusťte další krátký cyklus. Tento postup odstraní zápach a zanechá myčku svěží a čistou. Při úklidu se sodou a octem doporučujeme využít ochranné rukavice, ať zbytečně nedráždíte kůži na rukou.

Jak vyčistit troubu sodou

Jedlá soda je skvělým pomocníkem při čištění trouby. Vymíchejte jedlou sodu s trochou vody, abyste vytvořili pastu, a naneste ji na vnitřní povrchy trouby. Nechte pastu působit přes noc a ráno troubu otřete vlhkým hadříkem nebo houbičkou, aby zářila čistotou.

Jak vyčistit mikrovlnku jedlou sodou

Jedlou sodu můžete použít i na čištění mikrovlnné trouby. Smíchejte dvě polévkové lžíce jedlé sody s šálkem vody, směs nalijte do mikrovlnné trouby a zahřívejte ji na vysoký výkon po dobu 3-5 minut. Směs nechte v mikrovlnné troubě několik minut, poté nádobu vyjměte a vnitřek mikrovlnné trouby otřete vlhkým hadříkem. Mikrovlnka pak bude jako nová, čistá a bez zápachu.

Jak vyčistit dřez jedlou sodou

Pro vyčištění dřezu nasypte jedlou sodu do dřezu, přidejte trochu vody a vytvořte pastu. Vydrhněte dřez houbičkou nebo kartáčem a opláchněte teplou vodou. Dřez bude opět zářit čistotou a zbavíte se i usazených skvrn.

Část II: Koupelna a záchod

Jak vyčistit pračku octem a sodou

Pračka může časem začít nepříjemně zapáchat a mohou se v ní hromadit zbytky pracího prostředku. Chcete-li pračku důkladně vyčistit, nasypte do prázdného bubnu šálek jedlé sody, do přihrádky na prací prostředek přidejte šálek octa a spusťte horký prací cyklus. Tímto postupem odstraníte veškeré usazeniny a pračku osvěžíte.

Jak vyčistit odpad sodou a octem

Ucpaný odtok představuje nepříjemný problém, který se ale dá snadno vyřešit pomocí jedlé sody a octa. Nasypte do odtoku půl šálku jedlé sody, poté přilijte půl šálku octa a nechte směs několik minut působit. Nakonec odpad propláchněte horkou vodou. Tento jednoduchý trik pomůže uvolnit odpad a odstranit nepříjemný zápach.

Jak vyčistit záchod octem a sodou

K čištění toalety můžete také použít směs jedlé sody a octa. Nasypte do záchodové mísy půl šálku jedlé sody, poté přilijte půl šálku octa a nechte směs několik minut působit. Vyčistěte mísu záchodovou štětkou a spláchněte. Toaleta bude opět čistá a bez zápachu.

Část III: Ložnice a obývák

Jak vyčistit koberec jedlou sodou

Jedlá soda je skvělá pro odstranění skvrn a zápachu z koberce. Nasypte jedlou sodu přímo na skvrnu nebo na celý koberec pro odstranění zápachu, nechte působit několik hodin, ideálně přes noc, a poté koberec vysajte vysavačem. Koberec pak bude čistý a svěží, co můžete ještě umocnit pomocí parního čističe.

Jak vyčistit matraci jedlou sodou

K osvěžení matrace lze také použít jedlou sodu. Rovnoměrně posypte povrch matrace jedlou sodou, nechte ji několik hodin působit a poté matraci vyluxujte. Tento postup z matrace pomůže odstranit pachy a osvěžit ji.

Jak vyčistit stříbro jedlou sodou

Jedlá soda je také ideální na čištění stříbra. Smíchejte jedlou sodu s trochou vody a naneste ji na stříbrný předmět. Jemně ji rozetřete měkkým hadříkem, poté stříbro opláchněte teplou vodou a osušte čistým hadříkem. Tím získá stříbro opět zářivý lesk.

Zajímá vás, jak pomocí přírodních prostředků vyčistit třeba okna nebo podlahy? Zde se uplatní spíš ocet. Návody a tipy najdete v našem článku o čištění octem.

a brand of FREUDENBERG