Jak na jarní úklid

  

turbo smart with keyvisual (3)_40072.JPG

Jaro je ideální čas, kdy můžeme obnovit energii a pohodu v našich domovech a uspořádat si prostor tak, aby odpovídal našim současným potřebám a přáním. Je to ale časově náročný projekt, a proto je vhodné se na něj připravit. Využijte našich 6 tipů a půjde vám to o něco rychleji.

 1. Vytvořte si úklidový plán

Než se pustíte do jarního úklidu, vyhraďte si chvilku na zamyšlení a vytvoření plánu. Při jakémkoli větším projektu je dobré stanovit si cíle, stejně tak při velkém úklidu.

Rozhlédněte se po místnostech vašeho domova, představte si, co je potřeba uklidit a stanovte si priority. Můžete si na papír napsat seznam úkolů pro jednotlivé místnosti a pak je odškrtávat - satisfakce zaručena.

Sepište si také seznam nezbytných úklidových pomůcek a čisticích prostředků, abyste nemuseli během úklidu odbíhat na nákup.

 2. Začněte hloubkovým čištěním kuchyně a koupelny

Kuchyně a koupelna jsou místnosti s nejvyšším potenciálem hromadění bakterií, proto vyžadují zvláštní pozornost. V kuchyni se zaměřte na důkladné vyčištění spotřebičů, odmaštění skříněk a pracovních desek.

V koupelně pak nezapomeňte na čištění spojů mezi dlaždicemi, odstranění vodního kamene a dezinfekci sanitárních předmětů. Nezapomeňte na vyčištění oken a zrcadel, která do vašeho domova vpustí jarní slunce a zvýší pocit svěžesti a prostoru. Pro dosažení dokonalého lesku bez šmouh použijte směs octu a vody nebo prostředek na sklo nanesený na hadřík z mikrovlákna.

 3. Péče o podlahy a koberce

Zatímco laminátové podlahy ocení speciální čisticí prostředky, které nezanechávají šmouhy, tak naopak dřevěné podlahy vyžadují jen lehké čištění s minimálním množstvím vody. Pokud máte doma podlahu ze dřeva, přečtěte si náš detailní návod k čištění dřevěných podlah. Při péči o podlahu použijte kvalitní mop, například z řady Vileda Turbo, díky kterému ušetříte čas a dosáhnete perfektního výsledku.

Dlaždice a kameninové podlahy mohou vyžadovat intenzivnější péči, zejména čištění spár, aby byly odstraněny veškeré nečistoty a plíseň. Koberce by měly být pravidelně vysávány a jednou za čas podrobeny hloubkovému čištění, aby bylo zajištěno odstranění všech alergenů a skvrn.

 4. Organizace a decluttering

Organizace a decluttering jsou klíčové pro dosažení čistého a uspořádaného domova.

Pro ukládání sezónního oblečení použijte vakuové sáčky nebo úložné boxy, které šetří místo ve vašich skříních a zároveň chrání oblečení před prachem a škůdci. Používejte při tom transparentní boxy nebo si krabice označte, abyste pak v sezóně měli přehled.

Metoda KonMari

Podle japonské metody KonMari byste měli začít vyřazováním věcí, které již nepoužíváte nebo které vám nepřinášejí radost. Začněte postupně podle náročnosti rozhodování - od oblečení, starých knih, až po nepotřebné dokumenty nebo starožitné domácí dekorace. Na konec si nechte předměty, ke kterým vás váže nějaký citový vztah. Možná u některých usoudíte, že už taky přišel jejich čas, nebo že je můžete někomu předat.

Poté se můžete pustit do organizování zbylých věcí. Podle KonMari máte mít věci uložené pohromadě podle jejich typu, aby se vám nestávalo, že máte stejnou věc odloženou ve více místnostech v domě a ztratíte o nich přehled. Zkuste přemýšlet nad rámec místnosti, kterou zrovna uklízíte. Speciální kategorií jsou dle KonMari věci, které vám dělají radost. Ty byste měli uložit tak, aby byly co nejvíce na očích.

 5. Úklid venkovních prostor - balkony, terasy

Balkóny, terasy a venkovní nábytek se během zimy mohou stát domovem pro nečistoty, listí a dokonce i plíseň. Začněte odstraněním hlíny, listí a jiných velkých nečistot a dočistěte povrchy smetákem. Nezapomínejte na spáry mezi dlaždicemi, kde se může hromadit špína a plevel.

Venkovní nábytek vyčistěte vhodným čisticím prostředkem podle materiálu, třeba dřevěný nábytek může po zimě vyžadovat ošetření ochranným olejem nebo lakem. Pokud bydlíte v domě, nezapomeňte zkontrolovat okapy, ve kterých může být usazené listí a další nečistoty.

 6. Uklízejte ekologicky a ekonomicky

Většinu běžných nečistot v domácnosti dokážete odstranit ekologicky pomocí octu a sody bikarbony. Ocet nebo citronová šťáva spolehlivě rozpustí například mastnoty usazené na sporáku. Tyto látky navíc nejsou škodlivé pro životní prostředí ani pro lidi a jsou nenáročné na vaši peněženku. Při čištění využívejte hadříky z mikrovláken, které vám nejen usnadní čištění, ale jsou i opakovaně použitelné a snadno vypratelné.

V tomto článku najdete další tipy, jak využít ocet při úklidu.

Rada na závěr

Nezapomeňte při uklízení pořádně vyvětrat, svěží jarní vzduch v bytě bude třešničkou na dortu za odvedenou prací. Zkuste si z některých těchto činností vytvořit pravidelné návyky, další rok vám pak půjde jarní uklízení o to snadněji. Jarní úklid se tak stane odrazovým můstkem k organizovanějšímu životnímu stylu, který sebou nese víc radosti a pohody pro každý den.

a brand of FREUDENBERG